Ponad połowa firm zdigitalizowała sposób zarządzania dokumentami podczas pandemii

(December 16, 2020 - Bonn) 56 proc. firm w czasie lockdown’u przeprowadzało projekty usprawniające pracę zdalną, a aż 51 proc. z nich zdigitalizowało sposób zarządzania dokumentami. Proces ten nie zakończy się jednak wraz z pandemią - transformacja będzie miała szereg długofalowych konsekwencji.

Ograniczenia wprowadzane z powodu koronawirusa powoli stają się normą dla coraz większej liczby firm, a nawet całych branż. Mimo, że analitycy uważają powrót do pełnego lockdownu za nierealny[1], a coraz więcej firm przechodzi na hybrydowy tryb pracy, to niektóre zdecydowały się całkowicie zamknąć swoje biura. Pracodawcy znajdują się obecnie w trudnej sytuacji, ponieważ muszą zachować równowagę między efektywnością pracy a bezpieczeństwem pracowników.

ECM: podstawa cyfrowości

Firmy sięgają po nowoczesne technologie, aby dostosować się do obecnej sytuacji. Wiodącym wyborem okazuje się automatyzacja i cyfryzacja pracy: 56 proc. firm w okresie pandemii realizowało projekty usprawniające pracę zdalną, a aż 51 proc. zdigitalizowało zarządzanie dokumentami. Jednak proces cyfryzacji jest często wprowadzany tylko w jednym obszarze zarządzania, takim jak HR[2].

W ciągu ostatnich sześciu miesięcy wiele firm przekonało się, że cyfryzacja różnych aspektów ich pracy pozwala na płynne utrzymanie ciągłości biznesowej. Jednak z naszego doświadczenia wynika, że ​​najlepsze rezultaty dają nie doraźne, jednoobszarowe rozwiązania, ale planowana i całościowa transformacja firmy jako całości. To z kolei wymaga solidnego fundamentu w postaci oprogramowania do zarządzania treścią przedsiębiorstwa - powiedział Marcin Somla, dyrektor SER Group Polska.

Oprogramowanie ECM wdrożone w całym przedsiębiorstwie pozwala na całkowite wyeliminowanie wykorzystania papieru w firmie. To przyspiesza czas przetwarzania, zapewnia lepszy dozór każdego dokumentu, a także pomaga spełnić wymogi regulacyjne, takie jak zgodność z przepisami RODO czy dokumentami sprawodawczymi. Na przykład DEVK, niemiecka firma ubezpieczeń wzajemnych, na co dzień pracuje z dużą liczbą przychodzących wiadomości e-mail, z których część zawiera poufne informacje związane z polisami ubezpieczeniowymi. Przechodząc na Doxis4, oprogramowanie ECM firmy SER skróciło czas przetwarzania przychodzącej korespondencji elektronicznej o 75 proc.[3].

Cyfrowa przyszłość

Pandemia wciąż trwa, ale nie była jedyną przyczyną procesów cyfryzacji, ponieważ niektóre nowe rozwiązania w przedsiębiorcach były wprowadzane latami, jeszcze przed koronawirusem. W związku z tym wiele zmian wprowadzonych przez firmy w poprzednich miesiącach są skutkiem długoterminowego podejścia i będą kontynuowane nawet po pokonaniu COVID. W ostatnim czasie osiem spośród największych przedsiębiorstw w Polsce zadeklarowało, że cyfryzacja, w tym digitalizacja treści, jest niezbędna nie tylko do walki z pandemią, ale także dla długofalowego rozwoju polskiej gospodarki[4].

W perspektywie długoterminowej kluczowe jest wprowadzenie trwałych rozwiązań, które będą w stanie odpowiedzieć nie tylko na potrzeby związane z pandemią, ale pozwolą firmie przygotować się na inne przyszłe wyzwania. Chociaż ECM nie rozwiąże każdego problemu, jaki może mieć przedsiębiorstwo, stworzy solidne podstawy i pozwoli firmie stać się bardziej wydajną i zdolną do szybkiego reagowania na wszelkie komplikacje, które mogą pojawić się w przyszłości.

Więcej informacji ECM  tutaj

[1] https://www.money.pl/gielda/deloitte-asseco-56-firm-podczas-pandemii-wdrazalo-projekty-z-praca-zdalna-6559615322347137a.html

[2] https://www.sergroup.com/files/extensions/medien/documents/anwenderberichte/EN/BP_DEVK_en.pdf

[3] https://businessinsider.com.pl/technologie/digital-poland/cyfryzacja-systemu-opieki-zdrowotnej-markus-sieger-prezes-grupy-polpharma/n1hptdx